Omgeving

De Morvan is een landstreek 200 kilometer ten zuidoosten van Parijs.  Als u door de Morvan trekt, ziet u het landschap veranderen.  In 1995 is het Parc Naturel Regional du Morvan (225000 ha) gesticht. Het doel was en is om de cultuur van de streek zoveel mogelijk te behouden. Zo wordt industrie niet (meer) toegelaten, bestaande fabrieken (die er gelukkig nauwelijks zijn) moeten verdwijnen of aan zeer strenge eisen voldoen. Bio-vriendelijke manieren om landbouw en veeteelt te plegen worden gestimuleerd en ook de woningbouw in het gebied is streng gereglementeerd. 

Moulins-Engilbert

Moulins-Engilbert is een pittoresk dorp met 1700 inwoners in het zuidwesten van de Morvan. Van oudsher is het een dorp waar landbouw en veeteelt de dienst uitmaken. Een bezienswaardigheid is de markt voor vee, die iedere maandag (schapen en lammeren) en dinsdag (koeien, stieren en kalveren ) plaatsvindt en die even buiten het dorp is gevestigd (Le Marché du Cadran). Er is een tribune waar bezoekers het loven en bieden kunnen volgen.

Centraal in het dorp liggen de oude kasteelruïne en de kerk Saint-Jean-Baptiste, die beiden een bezoek waard zijn. De kasteelruïne (uit de 12/13e eeuw) behoorde toe aan een paladijn van Karel de Stoute genaamd Engelbertus, die het stadje van de stoute Karel kreeg als dank voor bewezen diensten. Later werd de Graaf van Nevers (de Gonzaga) eigenaar van deze “heerlijkheid”, maar dat heeft het kasteel niet mogen redden. De Kerk dateert uit de 16e eeuw en heeft een mooie crypte, die van nog oudere datum (14e eeuw) is.

Het pareltje ligt echter net buiten het dorp, in het gehucht Commagny (op slechts 5 minuten lopen van Les Grands Clous!). De prachtige benedictijner Prieuré, stammend uit de 12e eeuw, is ondanks de wervelende geschiedenis van deze streek behouden gebleven. In het kerkje vinden regelmatig muziek- en zangvoorstellingen plaats (klassiek en religieus). In de directe omgeving van het kerkje ligt nog een “fontaine bénédit” een heilige bron. De geschiedenis vermeldt niet waar het heilige op slaat,maar koel water op een hete zomermiddag kan per slot van rekening nooit kwaad!

Faciliteiten

In het centrum van het dorp zijn diverse winkels, waaronder een supermarkt Bi1, twee bakkersen één slager. Probeer eens de heerlijke delicatessen van de streek, zoals de plat Morvandel, een lekker worstje in een netje of de terrine du Morvan, de paté van de streek. De Jambon Crue du Morvan, het liefst gekocht als complete ham vindt er eveneens gretig aftrek. Verder vindt u natuurlijk de heerlijkste wijnen uit de Bourgogne in supermarkt of speciaalzaak (Le Gourmand). De slager en de bakker en de Bi1 zijn zondagsochtends open. ‘s Maandags zijn met uitzondering van de Bi1 alle winkels gesloten.

Het dorp heeft twee Pin-automaten: Die van de Credit Agricole naast de bloemenwinkel en die van de Caisse d’Epargne aan de Place de la Fayette.De apotheek vind je in de Rue Gaston Blin nr. 4 (Farmacie Pommier)

Eén maal per maand op de eerste dinsdag is er in Moulins-Engilbert een grote Foire (van 08.00 uur tot 12.00 uur) Op deze maandmarkt staan in alle straatjes van het dorp kraampjes opgesteld waar van alles te koop is: Van bloemetjesschorten en landbouwgereedschappen tot levende kippen en ganzen.

Eén maal per jaar is Moulins-Engilbert in de ban van de grote Vide-Grenier. Meestal het eerste weekend van de grote vakantie (eerste weekend van augustus of laatste weekend van juli). De straatjes van het dorp zijn dan afgeladen met tweede-hands spullen. En hoewel de prijzen met de toename van het aantal toeristen in de afgelopen jaren een rechtevenredige stijging hebben laten zien, is er zeker voor de vroege vogels nog ontzettend veel leuks te ontdekken, zeker in de standjes van de plaatselijke bevolking. Vide-greniers, brocantes of marchés de puces zijn overigens net als in de rest van Frankrijk ruim gesorteerd. Ieder weekend van mei tot en met september is er wel één in de nabije omgeving of iets verder weg.

De directe omgeving

St. Honoré les Bains

Dit kuuroord (9 km) staat bekend om zijn thermen. Reeds de Romeinen waren bekend met de geneeskrachtige werking van het water. Het warme (27 tot 32 graden) licht radioactieve water heeft,naar men beweert, een weldadige werking op luchtwegen en spijsverteringsorganen. St. Honoré beschikt tevens over een casino met prima restaurant en pianobar. Het dorp heeft verschillende uitstekende restaurants.  Maar voor degenen die toch af en toe niet buiten “Hollandse sferen” kunnen is er Vin Cetera, eigenlijk een wijnproeverij, uitgebaat door de Nederlander Viktor. Je kunt er naast wijn ook bitterballen, frikadellen en ingrediënten voor een rijsttafel krijgen en niet te vergeten: pindakaas en hagelslag. In de omgeving van St. Honoré les Bains zijn eveneens een aantal goed bewegwijzerde wandel en fietstochten uitgezet. Gewandeld kan er ook worden in het Parc Termal waarin een midgetgolfbaan is gelegen. Naast het parc liggen een viertal tennisbanen (per uur te huren) en een overdekt zwembad met buitenbad.

Château-Chinon

Officieus mag je dit de hoofdstad van de Morvan (18 km) noemen. Vanaf hier heeft u vanaf Le Calvaire (de Calvarienberg) boven het stadje een prachtig panorama over de Morvan. Francois Mitterand, voormalig president van Frankrijk, is er tien jaar burgemeester geweest (en niet te vergeten lange tijd prefect van de Nièvre). Vandaar dat het stadje (naast het kostuummuseum- Musée du Costume)) een Musée du Septenat kent. Het Septenat is, of liever was de regeertermijn van de franse President. In dit museum zijn alle geschenken die Mitterand in zijn ambtsperiode ontving van buitenlandse gasten bij elkaar gebracht. In Chateau-Chinon zijn diverse winkels en restaurants en in de zomermaanden zijn er regelmatig markten en braderieën. Noordelijk van Chateau-Chinon liggen de grote meren van de Morvan (Lac de Pannecières en het Lac des Settons) waar je naar hartelust kunt surfen, zeilen en boottochtjes kunt maken.

 

De Bourgogne

Autun

Op ongeveer 50 autominuten van Les Grands Clous in het departement Saône et Loire ligt Autun (53 km). Deze stad is één van de oudste van Bourgondië en van Frankrijk. In het jaar vijftien voor Christus stichtte keizer Augustus de naar hem vernoemde nederzetting Augustodunum, die de plaats innam van Bibracte (op Mont Beuvray), het centrum van de Kelten. Autun had op zijn hoogtepunt 100.000 inwoners (nu zijn het er nog “maar” 18.000) en was een stad van pracht en praal. Het leverde de stad de bijnaam: 'soror et aemula Romae' (zuster en rivale van Rome) op. Het is nog steeds een prachtig stadje waarin je lekker kunt slenteren, winkelen en het cultuurerfgoed kunt verkennen. In het Musée Rolin bijvoorbeeld, met de prachtigste collecties van de Bourgogne. Ook zeker een bezoekje waard: de Romeinse stadsomwalling met zijn twee nog intacte stadspoorten: de Tour de Janus (een oude Venustempel) en de Pierre de Couhard (een piramide).  Ook kan je naar de cascade de Brisecou waar een prachtige waterval is die men helemaal tot aan de oorsprong kan beklimmen.

Vézelay

Op één uur rijden ligt Vézelay. Deze plaats is door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed en is een must voor elke cultuurliefhebber. Vézelay (70 km) ligt aan de Cure en kruipt op tegen de wand van de ongeveer 300 meter hoge, beschermde heuvel, "la colline éternelle". Het dorp is vooral bekend als bedevaartsoord. Zijn Basilique St.-Madeleine, een bouwwerk uit de 11e eeuw, is één van de cultuurschatten van de Bourgogne. Tot op de dag van vandaag is dit een startplaats voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In zijn ruige historie is Vézelay het toneel geweest van historisch belangrijke massabijeenkomsten. Op de weg er naar toe passeer je het dorp Bazoches met het Kasteel van Maarschalk Vauban (te bezichtigen). Tussen Bazoches en Vézelay liggen nog de opgravingen van Les Fontaines Salées (zoutwaterbaden van de Romeinen) en de prachtige kerk van Saint Père, die onlangs geheel is gerestaureerd en een bezoekje meer dan waard is.